hypnosis.dir.bg

  [BG]   EN  
hypnosis.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(459)
Здравейте и добре дошли в моя сайт! Нека започнем с това какво е хипнозата.
Спомени от утробата
Хипноза и раждане
Какво е любовта според децата?
Някои обяснения за агресивното поведение
Форум
Медии
Анкета


Интересни статии Към обяви Контакти

Интересни статии / Албания: Нараства използването на наркотици

Албания: Нараства използването на наркотици
12.06.09 14:27

Автор: http://www.vesti.bg
Увеличава се използването на субстанции като амфетамини и екстази
Използването на наркотици в Албания е нараснало, особено след младите хора - ново явление, възприето като истинско предизвикателство за властите, които се опитват да се справят с него по все още ограничени начини.

"Използването на наркотици бележи тревожно нарастване, особено сред младите", заяви за АФП албанският министър на здравеопазването г-жа Анила Годо.

Увеличава се използването на субстанции като амфетамини и екстази, посочи специално министърът. Някои вещества са леснодостъпни в аптеките и след това може да бъдат преработени и използвани от токсикоманите, подчерта г-жа Годо, според която използването на наркотици вече е "истинско предизвикателство за цялото общество".

Министърът на здравеопазването смята, че броят на токсикоманите в страната е от 40 хил. до 60 хил души. През 1995 г. те са били едва 5 хил. човека. Населението на Албания е около 3,1 милиона души.

От 1995 г. досега най-малко 70 души са починали от свръхдоза хероин, но според експерти броят на починалите в резултат на употреба на наркотици със сигурност е много по-голям.

 

"Броят на смъртните случаи от свръхдоза е подценен и също така трябва да се вземат предвид всички смъртни случаи, косвено причинени от употребата на наркотици, като СПИН, актове на насилие, катастрофи, самоубийства", посочи Сокол Морина, представител на министерството на здравеопазването.

Той напомни също за мащабните промени в Албания от края на комунистическия режим в началото на 90-те години, за голямото преселване от селата към градовете и за безработицата, която днес по официални данни е 14 процента.

Морина посочи специално незаконното производство на канабис в страната, което е източник на доходи за много селяни. Националните експерти изчисляват, че преди няколко години производството на канабис в Албания е възлизало на 100 до 150 тона годишно.

Миналата година албанската полиция унищожи около 145 175 насаждения канабис в страната. През 2008 г. са били задържани 75 кг хероин, идващ от Македония и Косово, съобщи полицията.

Но Лучано Гиалди от центъра "Еманюел", неправителствена организация, подпомагаща албанските токсикомани, смята, че трябва да се бие тревога и за кокаина, все още малко употребяван в Албания, "но чието използване скоро ще нарасне заради насищането на пазарите на страните-производителки".

Потребителите на наркотици са все по-млади. Според неотдавнашни проучвания 10 до 12 процента от учениците заявяват, че са опитвали наркотици и 3,3% признават, че редовно употребяват дрога.

Ина, гимназистка от Тирана, казва: "Не е трудно да се снабдиш с дрога. Близо до училищата има продавачи, както и купувачи, въпреки че цените са високи". Пръчица хашиш се продава за 200 леки (1,5 евро), доза хероин - за 3 хил. леки (22,5 евро) и доза кокаин - за 7 хил леки (около 50 евро).

Но консуматорите могат да получат и една доза безплатно, "защото интересът на трафикантите е утрешната консумация", и така постоянно си осигуряват купувачи, зависими от дрогата, обяснява Лучано Гиалди.

Сокол Селфолари, представител на отдела за борба с наркотиците в албанската полиция, уверява, че са засилени мерките за контрол близо до училищата. Той се тревожи преди всичко от крещящия недостиг на структури за лечение на токсикоманите. Според албанските санитарни власти в страната има едва 12 легла за наркоманите, желаещи да се лекуват.
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1301