hypnosis.dir.bg

  [BG]   EN  
hypnosis.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(459)
Здравейте и добре дошли в моя сайт! Нека започнем с това какво е хипнозата.
Спомени от утробата
Хипноза и раждане
Какво е любовта според децата?
Някои обяснения за агресивното поведение
Форум
Медии
Анкета


Интересни статии Към обяви Контакти

Интересни статии / Изпитите разболяха тийнейджърите

Изпитите разболяха тийнейджърите
09.07.09 09:13

Автор:http://paper.standartnews.com
Заради стреса масово изпадат в панически разстройства. Момичетата хващат булимия, момчетата стават хипохондрици. Кандидатстудентската кампания е в разгара си. Тийнейджъри и родители едва смогват да прехвръкнат от един изпит на друг. Ако не внимават с напрежението обаче, младежите съвсем скоро вместо студенти могат да станат клиенти на психиатрите.
Все повече тийнейджъри не издържат на напрежението около кандидатстудентските изпити, показват наблюденията на психолозите. Дезориентираността на младежите и неадекватното поведение на родителите са в основата на проблемите. Паническите разстройства пък са най-честите последствия за гимназистите.
На 18 години човек все още не се е изградил като личност. Точно тогава обаче той трябва да вземе решение какво ще прави в следващите 20 години от живота си. Това определено е източник на огромен стрес за него, обясняват психолозите. Към това неприятно усещане обаче се наслагва и напрежението от подозрението, че не си взел правилното решение. Както с избора на университета, в който ще кандидатстваш, така и с подготовката за него. И накрая роднините, вместо да ти помогнат, започват да ти обясняват какви безброй други възможности имаш. Само че техните преценки много често се оказват неадекватни за сегашната действителност. Амбициите им и нагласата, че децата няма да се справят, допълнително нагнетяват напрежението. Така тийнейджърите масово започват да губят контрол над емоциите и мислите си.
Паническите разстройства са най-честите проблеми, които развиват младежите. Това са състояния на ужас, които връхлитат човек изведнъж. Обикновено те са съпроводени със силно сърцебиене, болка в гърдите, потене, слабост, замайване, повръщане и трудно дишане. Понякога хората смятат, че получават инфаркт, умират или губят ума си. Атаките траят около 10 минути и през цялото време човек има усещането, че нещата около него са нереални. Обикновено пристъпите са два пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Когато отминат, те могат никога повече да не се завърнат. В други случаи обаче стават хронични. Тогава човек дори променя ежедневието си. Той избягва да посещава определени места или ситуации, които смята, че провокират атаките. Така той може да загуби работата си или никога да не излезе от дома си навън. Затова трябва да потърси медицинска помощ. Пристъпите често са съпроводени и с депресия или други разстройства.
Едно от най-честите отклонения при момичетата са булимиите. Покрай напрежението около уроците те започват да се тъпчат с шоколад, за да си оправят настроението. Скоро обаче започват да изглеждат по-пухкави и прибягват към насилственото повръщане. Така не след дълго булимията става техен нов проблем. Още по-тревожното е, че родителите им знаят за това, но го крият от себе си.
Момчетата пък се опитват да избягат от ужасната мисъл, че няма да се справят с изпитанието, като развиват хипохондрии. Много често те смятат, че имат проблеми със сърцето, а всъщност всичко е на психична основа.
Промененият режим заради денонощното учене още повече увеличава тези проблеми. Безсънните нощи и стимулиращите напитки или дори амфетамини променят работата на мозъка. Оттам се нарушава целият ритъм на организма. Това още повече влошава емоционалното и психичното състояние на младежите. Те стават по-тъжни, могат да се разплачат или да избухнат в истерия от нищо.
За да не се стига до подобни проблеми, родителите трябва да осигурят максимално спокойна среда за децата си. Това означава да не натякват колко средства костват уроците за университета, а вместо това да приготвят вкусни гозби за гимназистите. Също така не трябва постоянно да дават съвети на децата си какво да правят, защото не познават съвременната образователна система. А тя е прекалено различна от тази от тяхното време. Самите младежи пък не трябва да сменят посоката, която са поели, и постоянно да се чудят дали е правилна. Вместо това нека да организират най-добре времето си. Техниките за овладяване на стреса, медитацията, Спа-процедурите или срещите с приятели също са задължителни. Всеки, който се съмнява, че има проблем, може да провери състоянието си на електронния сайт www.e-therapy.bg. Там има онлайн тестове, които показват какво е емоционалното и психическото му състояние. Освен това може да получи безплатна консултация.
Материалът е подготвен със съдействието на специалиста по психология Ани Владимирова
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1069