hypnosis.dir.bg

  [BG]   EN  
hypnosis.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(459)
Здравейте и добре дошли в моя сайт! Нека започнем с това какво е хипнозата.
Спомени от утробата
Хипноза и раждане
Какво е любовта според децата?
Някои обяснения за агресивното поведение
Форум
Медии
Анкета


Интересни статии Към обяви Контакти

Интересни статии / Топекспертът по съдебна психиатрия проф. Стефан Тодоров: Агресията ескалира при слаба държавност

Топекспертът по съдебна психиатрия проф. Стефан Тодоров: Агресията ескалира при слаба държавност
17.03.09 09:37

Автор:Труд - Варна- 4 стр.
Професор д-р Стефан Тодоров е единственият в страната, който притежава и трите специалности - по психиатрия, детско-юношес-на психиатрия и съдебна психиатрия. Той е бивш дългогодишен ръководител на Катедрата по психиатрия и медицинска психология и на психиатричните клиники при Медицински университет - Варна. Поводът да го потърсим е разтърсващото със своята жестокост убийство на студентката Радостина Евтимова.
- Проф. Тодоров, какво може да накара млад човек да извърши зверско убийство, като последното - на Радостина, което потресе Варна?
- Причините може да бъдат твърде различни и да са свързани както с болестни, така и със социални фактори. При всички случаи трябва да се изследва много щателно извършителят на подобно жестоко и дори садистично деяние. Без изследвания не може да се каже дали един човек е психично здрав, или не е. Има личности, които са садистични по природа. При всички случаи при това убийство се касае за някаква абнормност на личността. Винаги в дадена тежка агресия, особено в такива жестоки граници, участват много фактори - биологични и социални. В по-широк план влияние има макросредата, особено в периоди на несигурност, висока корупция, слаба държавност. Това води до агресия, като опит за разрешаване на възникналите проблеми.
- Възможно ли е съдебно-психиатрична експертиза да бъде изопачена в полза на убиец, който да бъде изкаран невменяем и оневинен, след кратко лечение?
- Човек би могъл да се досети, че и това е възможно. У нас няма последващ контрол на експертизите. За съжаление, във Варна няма и други специалисти по съдебна психиатрия. Последното убийство в града демонстрира изключителна жестокост. Прави впечатление, че извършителят вероятно е анестезна личност. Това са хора които са безчувствени към страданията на околните, но са свръхчувствителни към собствените си проблеми.
- Какво се случва с родителите и близките на жертвата?
- При тях могат да настъпят тежки психологични последици. Едно такова събитие оказва потресаващо въздействие на семейството. Може да се наложи психологична и дори психиатрична помощ. Трябва да се отбележи и понятието "деликтозащитна дееспособност" - т.е дали лицето е способно адекватно да се защити от надвиснало над него престъпление или заплаха. Нерядко самата жертва улеснява извършителя. Човек трябва да съумява да се предпазва от вероятно попадане в опасна за него ситуация.
- Защо, според вас, в последните години агресията ескалира?
- Преди всичко заради подмяната на много ценности в съвременния свят - скромност, уважение към околните, почтеност, лоялност, преклонение пред учителя и предшествениците и др. В последно време в целия свят се наблюдава падение на морала. За това голяма вина имат и медиите, които тиражират жестокостите. Така се оказва влияние върху формирането на характера на младата личност и върху начина, по който тя би могла да разреши възникналите трудности или пречки. При фрустrация - емоционалното състояние на човек, излъган в очакванията си или лишен от възможността да постигне силно желана цел, често се явява агресия.
За жестокостта при решаване на проблема роля играят преди всичко личностните особености, но при някои случаи се касае за патоло-гия. Извършителите на жестоки убийства живеят в свой свят, възприемат хората по свой начин, най-често като врагове, и извършват агресивни действия по себезащи-тен механизъм, намирайки се в категорията на "неизбежна себе защита".
- Това състояние подлежи ли на лечение?
- Може да се повлияе. В страната се говори за деин-ституционализиране на психиатричната помощ, като болните излязат сред обществото. Това е добре като замисъл. Въпросите са за реализацията на тази идея, защото в България няма достатъчно извънболнични исти-туции, които да работят с тези болни хора. 1 % от хората страдат от шизофрения. При население от 500 000 души във Варна има около 5000 болни. В болницата се лекуват няколко десетки. Останалите са сред обществото. Някои от тях са в добра ремисия и работят пълноценно. Други обаче не вземат медикаменти и могат да станат опасни както за околните, така и за себе си. Най-удачният подход при лечението е биопси-хосоциалният - комбинация от медикаменти, психотерапия и подкрепа от страна на близките.
- Възможно ли е един убиец да бъде изкаран невменяем, да постои в клиника 2-3 г., а после да бъде пуснат сред обществото и пак убие ?
- Практиката познава такива случаи. По закон извършителят на обществено опасно деяние, за което е признат за невменяем, може да се лекува по три начина -амбулаторно, в психиатрична болница и в специализираната психиатрична болница в Ловеч. Принудителното лечение е за невменяеми болни.
- А наркотиците и алкохолът?
- Те са голямо медикосоциално зло. При зависимост към тях настъпва морално-етична деградация - човек започва да лъже, да краде,
отсъства от работа и пр. След което идва интелектуалната деградация. Борбата срещу наркотиците не винаги е адекватна. Тук акцентът трябва да падне върху профилактиката. Към наркотиците по-често посягат тези, които имат някакви отклонения в психиката. Те по-лесно "хлътват". Лечението на зависимостите е възможно, но трудно.
Майка, която употребява алкохол по време на бремеността си, създава опасност и за самия плод. В големи количества алкохолът е отрова за целия организъм. Тютюнопушенето също може да се превърне в опасна зависимост, която трудно може да бъде преодоляна.
- Как родителите могат да разберат, че с детето им нещо не е наред?
- Първият индикатор е промяната на поведението - закъснения, отсъствия от училище, необичайно държание, рязка промяна в настроенията. В България хората смятат, че психиатрите се занимават с т. нар. луди и се срамуват да се съветват със специалисти. Повечето от пациентите са хора с тревожност, депресии или страхове, което им пречи да живеят пълноценно.
- Кои болни могат да осъзнаят проблема и да го признаят пред себе си?
- При тежките психични състояния няма съзнание за болест. Смятат се за здрави и, следователно, не искат да вземат медикаменти. Това е много опасно.
- На пазара има ли качествени лекарства, които да повлияват заболяванията?
- Има много добри препарати, стига да бъдат подбрани и комбинирани от специалист. През последните години цялото ни здравеопазване е в голяма криза, особено по отношение на психичното здраве. В България се подценява значението на психиката за цялостното здраве на индивида. Рядко се обръща внимание и на психосоматичните заболявания. А един от девизите на Световната здравна организация е "Няма здраве без психично здраве".
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0793